Mews Gallery

London, 2017
Architect: 6a Architects
Complete
Art Space, Refurbishment, Work Space

This former print works has been adapted and extended for art display.

We designed the the indoor environmental control, with building services carefully threaded through the existing structure and integrated with the new architecture.
4
Air Handling Units in new basement plantroom

Gallery ventilation ducts drop into basement plantroom from spine wall riser

Basement plantroom - looking towards North wall riser

Basement plantroom pre-equipment

  • Gallery ventilation ducts drop into basement plantroom from spine wall riser

  • Basement plantroom - looking towards North wall riser

  • Basement plantroom pre-equipment

A mechanical ventilation system controls the environment to provide appropriate conditions for conservation. Ventilation ductwork has been arranged in vertical routes between the existing timber joists being retained and left exposed. Every duct leaving the new sub-basement plantroom has been coordinated to rise vertically to a supply diffuser.

Small hole grilles

Large oval grille

Narrow vertical grille

  • Small hole grilles

  • Large oval grille

  • Narrow vertical grille

To reduce the visually intrusive nature of conventional ventilation grille products, special diffusers were designed in the space between the timber joists.


To reduce the visually intrusive nature of conventional ventilation grille products, special diffusers were designed in the space between the timber joists.


To reduce the visually intrusive nature of conventional ventilation grille products, special diffusers were designed in the space between the timber joists.


The sub-basement plantroom accomodates air handling equipment to control temperature and humidity in the spaces.

The lighting design in the staircase was modelled so as to verify our calculations

The completed staircase

  • The lighting design in the staircase was modelled so as to verify our calculations

  • The completed staircase