Coastal House

Devon, 2015
Architect: 6a Architects
Area: 300m2
Complete
Housing, Refurbishment

The house is part of a working farmstead with over 300 acres overlooking the English Channel.

We designed the building services for the refurbishment and reconfiguration of the farmhouse to create a comfortable and modern family home.

The house won Best in category for Interiors at the 2017 Wood Awards.

By stripping the house back to its basic stone structure and then cladding it externally, the proportions and character of the house are retained while the energy performance is vastly improved. We advised on the thermal performance of the new facade, roof and windows to achieve energy costs equivalent to a new-build.

The house's stone walls are exposed and lime-washed internally while 200mm of wood fibre insulation applied externally to achieve a wall U-value of 0.15W/m2K

The house's stone walls are exposed and lime-washed internally while 200mm of wood fibre insulation applied externally to achieve a wall U-value of 0.15W/m2K

The house's stone walls are exposed and lime-washed internally while 200mm of wood fibre insulation applied externally to achieve a wall U-value of 0.15W/m2K

Small details like the bespoke extract ventilation grilles and remote ventilation fans put the building services in the background.

Small details like the bespoke extract ventilation grilles and remote ventilation fans put the building services in the background.

Small details like the bespoke extract ventilation grilles and remote ventilation fans put the building services in the background.

A lot of effort went into tailoring the custom-designed bronze switches that command a Lutron dimming system, ventilation and towel rails throughout the home.